Aan de slag met de DJI Ronin RS3

Wordt mijn fotocamera mijn nieuwe videocamera?

Een niet onbelangrijk thema de afgelopen jaren is het volgende: Ga ik mijn fotocamera inzetten voor professioneel video of blijf ik gewoon mijn Panasonic videocamera gebruiken, die daarvoor gemaakt is? Of wellicht beiden? De videokwaliteit van de huidige fotocamera is immers zeer professioneel geworden en het wordt ook steeds gemakkelijker om de fotocamera als videocamera te bedienen. Dat wil zeggen, de instellingen en de menu’s op te camera. Bepaald niet de vorm van het toestel. Een fotocamera is feitelijk volkomen ongeschikt om als videocamera te hanteren. Je hebt nergens steun. De kans dat je beeld beweegt of scheef staat is erg groot. Maar ja, die beeldkwaliteit is wel erg aanlokkelijk. Wat gaan we daar aan doen?

Beurzen bezoeken

We gaan kijken of dit dilemma ook bij meerdere fotografen speelt. En hoe gaan zij daar mee om? Als je bij evenementen rond kijkt zie je al snel dat er met fotocamera’s gefilmd wordt en dat er allerlei stangen, grepen en steunen worden gebruikt om het beeld zo stabiel mogelijk te houden. Grip noemen we dat. Ook op televisie- en videobeurzen wordt van alles aangeboden om de fotocamera zo handzaam mogelijk te mogen als videocamera. Al een aantal jaren let ik daar op bij mijn jaarlijkse bezoek aan de IBC in Amsterdam. Helaas was het op dat gebied wat karig de laatste keer (september 2022). Ik was even bang dat aanbod van grip voor fotocamera’s aan het afnemen was maar dat kwam kennelijk door de voorzichtige opstart na corona.

Twijfel

Ik twijfel maar besluit toch om de fotocamera als professionele videocamera een kans te geven. Weliswaar naast het gebruik van mijn reguliere videocamera. In het kader daarvan kocht ik dit jaar een DJI Ronin RS3 stabilizer. Met dit apparaat zou je meer grip hebben en met vloeiende bewegingen heel aardig video-opnamen kunnen maken. Het valt nog niet mee om de fotocamera netjes gebalanceerd in het frame op te nemen. Maar na het tig keer bekijken van de instructievideo en wat experimenteren lukt het toch om het geheel werkend te krijgen. Tijd voor een proef. M’n goede vriend Jan helpt mee. Omdat het ijskoud is buiten bezoeken we een warme kapel in Halsteren om onze nieuwe apparatuur te testen…

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *